2022. január 30., vasárnap

Hokkaido kenyér

 

A Tang Zhong - hoz:

  • 2 dkg liszt
  • 1 dl tej

Hozzávalók a kenyérhez:

  • 30 dkg finom liszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő v. 1 cs (7 gramm) instant élesztő
  • 1 tk só
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg puha vaj
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés:

A Tang Zhong – hoz, a hideg tejjel simára keverjük a lisztet, majd állandó keverés mellett, sűrűre főzzük. Ezután teljesen kihűtjük, mielőtt felhasználnánk.

A kenyérhez a langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk, vagy a szárított élesztőt a lisztre tesszük.

A keverőtálba beletesszük a felfuttatott élesztőt, a kissé felvert tojást, rászitáljuk a sóval összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a teljesen kihűlt Tang Zhong - ot is.

Ezután a robotgéppel, közepes fordulaton kb. 5 percig dagasztjuk a tésztát, majd hozzátesszük a puha vajat, és pár percig tovább dagasztjuk, hogy szép sima állagú tésztát kapjunk.




Megjegyzés: Mindent egyszerre a keverőtálba tettem, és a nagy robotképpel dolgoztam össze a tésztát.

Áthelyezzük a tésztát a kelesztő tálba, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, és egyesével kinyújtjuk a tésztát olyan szélesre, mint amekkora a forma, amiben majd sütjük, és kb. 20 cm hosszúra.









Ezután feltekerjük és belehelyezzük az előzőleg kivajazott, és lisztezett sütőformába.

Megjegyzés: Eredetileg a tekerést a keskeny végén kezdjük, és keresztben helyezzük egymás mellé a sütőedényünkbe. Én most kíváncsiságból hosszabb oldalról tekertem és úgy raktam az edényembe. Szeleteknél lesz talán különbség, de nem biztos. Ez majd a teljes kihűlés után derül ki.

Én 22 x 11 x 9 cm-es UltraPro sütőformában készítettem.



Amikor mind a négy tésztát a formába helyeztük, letakarjuk a konyharuhával, 30 percig tovább kelesztjük, majd lekenjük a felvert egész tojással.

Most a légkeverésre átállított mikróban sütöttem, 160 fokon kb. 50-60 percig.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen, majd szeletelhetjük.


A Tang Zhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. 

Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. 

Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése