2019. március 25., hétfő

Zöldbabfőzelék


Hozzávalók:

  • 1 ü. sárga hüvelyű vajbab (nálam saját eltevés, 7,2 dl-es üveg)
  • kb. 1 dl olaj
  • kb. 4-5 ek liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 tk pirospaprika
  • víz
  • tej

Elkészítés:
A konzerv zöldbabomat beleöntöttem egy mikrózható edénybe, aminek van teteje is. Nálam kizárólagosan a Tupperware mikrós edényei jöhetnek szóba, de egy jénai is ugyanolyan jó.
Lefedtem az edényt és 650 W-on 8 perc alatt jól átforraltam a babot. Igazából ennek főnie nem kell, mert dunsztolással, befőzőautomatában tettem el tavaly.

Közben elkészítjük a tűzhelyen a rántást. Olajat hevítünk, amibe beletesszük a lisztet és a zúzott fokhagymát és együtt pirítjuk, de nem sötétre, hanem épp csak kis színt kapjon a liszt.
Félrehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük. A sűrű rántást kevergetve hűtjük kicsit, majd folyamatos keverés mellett kb. 4-5 dl hideg vizet adunk hozzá. Folyamatosan kell keverni, hogy ne legyen csomós a rántásunk.

Mikor lejárt a mikró, a forró babhoz keverjük a rántást.
Visszatesszük a mikróba és 650 W-on 4 perc alatt összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a kellő mennyiségű tejet. A mennyiség attól függ, hogy ki milyen sűrűre szeretné a főzeléket készíteni.
Én ki nem állhatom, ha egy főzelék olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. olyat meg sem esszük mi. Így nálunk olyan közepes sűrűségű minden főzelék csak.

Mikor hozzáadtuk a tejet még egy 2 perces forralás és kész is a főzelék.

Megjegyzés: A só nem véletlenül maradt ki a hozzávalókból, ugyanis a babkonzerv sós lében van, és azzal a lével főzöm, tehát elegendő, ami a konzervben alapból adott.

Ja, és mi nem rontjuk el a főzeléket semmilyen hússal, csak úgymond "meztelenül" szeretjük 1 szelet friss kenyérrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése