Hozzávalók:
- 1 ü. sárga hüvelyű vajbab (nálam saját eltevés, 7,2 dl-es üveg)
- kb. 1 dl olaj
- kb. 4-5 ek liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 tk pirospaprika
- víz
- tej
Elkészítés:
A konzerv zöldbabomat beleöntöttem egy mikrózható edénybe, aminek van teteje is. Nálam kizárólagosan a Tupperware mikrós edényei jöhetnek szóba, de egy jénai is ugyanolyan jó.
Lefedtem az edényt és 650 W-on 8 perc alatt jól átforraltam a babot. Igazából ennek főnie nem kell, mert dunsztolással, befőzőautomatában tettem el tavaly.
Közben elkészítjük a tűzhelyen a rántást. Olajat hevítünk, amibe beletesszük a lisztet és a zúzott fokhagymát és együtt pirítjuk, de nem sötétre, hanem épp csak kis színt kapjon a liszt.
Félrehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük. A sűrű rántást kevergetve hűtjük kicsit, majd folyamatos keverés mellett kb. 4-5 dl hideg vizet adunk hozzá. Folyamatosan kell keverni, hogy ne legyen csomós a rántásunk.
Mikor lejárt a mikró, a forró babhoz keverjük a rántást.
Visszatesszük a mikróba és 650 W-on 4 perc alatt összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a kellő mennyiségű tejet. A mennyiség attól függ, hogy ki milyen sűrűre szeretné a főzeléket készíteni.
Én ki nem állhatom, ha egy főzelék olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. olyat meg sem esszük mi. Így nálunk olyan közepes sűrűségű minden főzelék csak.
Mikor hozzáadtuk a tejet még egy 2 perces forralás és kész is a főzelék.
Megjegyzés: A só nem véletlenül maradt ki a hozzávalókból, ugyanis a babkonzerv sós lében van, és azzal a lével főzöm, tehát elegendő, ami a konzervben alapból adott.
Ja, és mi nem rontjuk el a főzeléket semmilyen hússal, csak úgymond "meztelenül" szeretjük 1 szelet friss kenyérrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése