Hozzávalók:
- 1 fej Pagoda karfiol ( de persze a rendes is jó)
- főzővíz
- só
- 1 pohár rizs megfőzve (vagy maradék)
- 2-3 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 3 nagyon púpos evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- jó késhegynyi kurkuma
- kb. 4 deci tej
- kb. 20 deka ementáli-jellegű sajt (fele durvára, fele finomra reszelve)
- kb. 1 deci tejföl
- csipetnyi bors
- egy csokrocska friss bazsalikom
Elkészítés:
Az egybesült
karfiol alá rizst készítünk: jó másfélszeres mennyiségű vízben főztem egy pohár
rizst kis sóval, minden egyéb nélkül. Nekem volt maradék rizsem, az is tökéletes.
A karfiol
leveleit leszedtem, a torzsája alsó, fás részét levágtam - a többit egészben
megfőztem. Ezt úgy végeztem el, hogy a MikroGourmet alsó edényébe tettem 4 dl
vizet. Rátettem a mély pároló edényt, ebbe került a karfiol. Tetejével lezártam
és mikróban a kettős párolás funkcióval 10 perc alatt megpároltam.
Elkészítettem
a sajtszószt. Ehhez a vajat és az olajat felforrósítottam egy nagyobb lábasban,
és kicsit megpirítottam benne a lisztet. Körülbelül 3 perc kavargatás után a
lisztes rántáshoz adtam a szétnyomott fokhagymát és a kurkumát, majd még egy
perc keverés után felöntöttem hideg tejjel, folyamatosan simára keverve. Annyi
tejet adtam hozzá, hogy hígan folyós legyen, majd újra felforraltam. Amikor
ismét besűrűsödött, hozzákevertem a tejfölt és a sajt finomra reszelt felét, és
hagytam, hogy teljesen szétolvadjon a sajt, és újra forrni kezdjen a keverék. Ha
nagyon sűrű lenne a mártás, még kell hozzáadni tejet. Folyós legyen, de azért
jó sűrű. Levettem a főzőlapról az edényt, hozzákevertem a vékony szalagokra
vágott bazsalikomot (ha nincs friss a szárított is megteszi), és a borsot.
A mikrót
közben hőlégkeverésen előmelegítettem 180 fokra.
Egy nagy jénai tálat kikentem
margarinnal, majd az aljára terítettem a rizst úgy, hogy a közepén legyen egy
kis mélyedés. Ebbe helyeztem bele a megfőtt, lecsöpögtetett karfiolt, és
finoman forgatva-nyomkodva eligazítottam, hogy egy kissé süllyedjen bele a
rizsbe.
Mind a karfiolt, mind a rizst meglocsoltam a sajtszósszal. A tetejét
meghintettem a durvára reszelt sajttal, majd az egész tálat a sütőbe téve kb.
30 percig sütöttem.
Tálaláskor
a karfiolt az alatta levő rizzsel együtt tortaszerűen cikkekre szelve tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése